Thursday, October 22, 2009

Dialah Politikus Sejati

Tentang orang ini, banyak sangat gelaran yang telah melekat pada batang tubuhnya. Semuanya kerana peranan, mainan, atau sandiwara beliau dalam politik. Beliau lasak, kadangkala ganas. Beliau degil dan selalu berani. Beliau lepas cakap dan sukar beralah. Ada kalanya beliau seperti tidak berpendirian sehingga sanggup menjilat orang yang pernah menyingkirkannya, ada kalanya bermuka tebal, kurang ajar serta seperti tidak mengenang budi. Tetapi yang pasti, beliau tidak pernah undur dan tidak mudah putus asa. Beliau pemain politik yang pintar, seorang oportunis yang dahaga akan peluang. Beliau kereta kebal walaupun kadang-kadang kelihatan seperti kereta bebal.

Itulah ciri-ciri yang mewarnai susuk tubuh Dato’ Paduka Ibrahim Ali yang pernah juga dilekatkan dengan gelaran “Raja Katak” oleh segelintir orang. Beliau pernah menyergah Dato’ Seri Anwar Ibrahim semasa pemimpin PKR itu “membela diri” selepas disingkirkan daripada UMNO dahulu. Tetapi kononnya beliau pernah pula “meminta” untuk kembali bersatu dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim apabila pemimpin PKR itu tamat tempoh penahanannya dahulu. Beliau beberapa kali mengkritik PAS dan PR yang memberinya ruang untuk bertanding di Pasir Mas semasa PRU ke-12 dahulu. Malah, beliau pernah memberikan beberapa dalil tentang kewajaran TG Dato’ Nik Abdul Aziz melepaskan jawatan MB Kelantan!

Sekarang, beliau membuat kenyataan baharu sekali gus tergambarlah akan pendiriannya yang sebenarnya (selepas berlakunya beberapa siri “krisis” yang tercetus [dicetuskannya sendiri?] dengan PAS). Beliau telah mengisytiharkan bahawa hubungannya dengan PAS sudah berakhir melalui penjelasan yang berikut:

“Pada waktu itu (semasa PRU ke-12), PAS merasakan parti itu lemah terutamanya di Kelantan. Maka, mereka menghulur tangan untuk bekerjasama dengan saya dan menjadi lumrah bagi orang yang tidak berparti memberi kerjasama kepada mana-mana parti politik yang mendekati kita.

“Mereka minta kerjasama saya dan saya beri kerjasama, bila selesai pilihan raya selesailah kerjasama di antara saya dengan PAS dan saya tidak menyertai PAS, hanya sekadar itu,” katanya.

Beliau seterusnya menegaskan bahawa beliau:

“... bersedia (untuk) bekerjasama dengan mana-mana pihak tetapi kecenderungan saya sekarang ini ialah menyokong UMNO, iaitu kepimpinan kerajaan sekarang sebab saya tengok sudah ada tanda-tanda positif yang cukup baik.

“Buat masa ini, belum ada keperluan untuk saya menyertai UMNO.... Saya membuat pendirian ini juga sebab saya tidak mahu nanti dituduh menyertai UMNO kerana UMNO sudah mula bertambah kuat, kerana ada kepentingan diri, atau kepentingan peribadi dan seumpamanya.

“Saya juga perlu menjaga integriti dan kredibiliti saya sebagai pemimpin Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), iaitu sebuah badan bukan kerajaan dan perlu kekal sebagai anggota Bebas yang tidak mewakili mana-mana parti politik.”
(Sumber: mStar dan Malaysia Kini)
Yang dapat saya simpulkan daripada pendirian beliau itu ialah, beliau memanfaatkan falsafah yang digambarkan oleh Otto von Bismarck, iaitu “Die Politik ist die Kunst des Möglichen” (Politics is the art of the possible) dengan sebaik-baiknya. Beliau memang seorang oportunis tetapi sudikah UMNO Kelantan menerimanya semula? Perkara itulah, pada pandangan saya, yang sedang menghantuinya sehingga beliau “berlapik-lapik” semasa memberikan alasan tidak akan menyertai UMNO-BN pada masa ini.

No comments:

Post a Comment